Biserica de lemn ” Nasterea Maicii Domnului”

Este biserica fostului sat Strâmba (sat desființat, înglobat în Valea Pojarului). Conform tradiției orale a fost construită la 1737, pe malul stâng al pârâului Strâmbu, de unde a fost strămutată, cu întregul sat, pe celălalt mal (fie la 1780, fie pe la 18251830), acolo unde dăinuie și acum[1].

Biserica poate fi încadrată în tipologia celor de la cumpăna secolelor XVII-XVIII, datorită trăsăturilor arhaice: dimensiunile miniaturale ale altarului și îmbinările în coadă de rândunică, întărite cu „melci” (pene de lemn)[2].

Planul este dreptunghiular, cu altarul decroșat, poligonal, cu cinci laturi. Acoperirea interioară cuprinde o boltă semicilindrică peste navă și fâșii curbe peste altar[3]. La exterior, acoperișul de șindrilă, care fusese reînnoit în anul 1971, a fost înlocuit cu unul mai durabil, din tablă.

Biserica este înălțată pe un soclu de ciment și are o prispă pe latura de vest și una la altar, obținută prin prelungirea bârnelor de la temelie, de pe laturile de nord și sud și câte un stâlp la intersecție[4]. Ambele prispe au stâlpii bogat ornamentați.

A fost renovată de mai multe ori: „în zilele Mitropolitului Nifon” (1849-1875) a fost ridicată pe un soclu de cărămidă, i-a fost refăcut acoperișul și zugrăviți pereții. S-ar putea ca tot atunci, cadrul intrării, sculptat și datat, să fi fost înlocuit cu cel actual, constituit numai din montanți[5]. În 1942 a fost tencuit interiorul, acoperind eventuala pictură murală.

Biserica cuprinde în patrimoniul său numeroase icoane, unele de la 1820, anterioare strămutării.

Sursa: Wikipedia

Back to top